Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Parachutespringen - Skydiving

Beleef de ultieme  kick met een parachutesprong
Bij diverse organisaties kan u terecht voor een tandemsprong of skydiving adrenaline op hoog niveau  !

Centre de loisirs des Simonots
Parachutespringen – Vrije val - Parachutisme
58330 Saxi-Bourdon
Nièvre
Tel/fax : 03.86.58.26.81
Port : 06.31.13.79.57
http://www.centreloisirs-simonots.com/parachutisme.html

Sports Services Events – Parachute libre
Parachutespringen – Parachuteschool
12 avenue du Maréchal de Turenne
Batiment A
94290 VILLENEUVE LE ROI
Tél: +33 (0)6.22.87.73.06
http://www.parachute-libre.com/index.php

Jump&Smile
Parachute springen – Duo parachutesprong
ZA de la Barogne
rue du Bonneret
77230 MOUSSY LE NEUF
+33 (0)1 60 03 01 00
Email : contact@jumpandsmile.fr
http://www.jumpandsmile.fr

Parachutisme 71
Parachuutspringen
Aérodrome
71530 CHAMPFORGEUIL
Saône-et-Loire
06 09 40 25 81
03 85 43 40 87
info@parachutisme71.com
http://www.parachutisme71.com/


Parachutespringen

Parachutespringen of valschermspringen is het uitvoeren van een sprong uit een vliegtuig of ballon, gevolgd door een vlucht met een parachute na het ontplooien ervan en de landing. Men spreekt ook wel van skydiving.
Parachutespringen wordt uitgevoerd als een recreatieve activiteit en een competitieve sport, maar ook bij de krijgsmacht (paratroepers, parachutisten, para's of valschermjagers genoemd) en in sommige landen bij de brandweer op afgelegen locaties (bijvoorbeeld de Amerikaanse smokejumpers en de Russische dienst Avialesoochrana).

Parachutespringen als sport

Een vaste dropzone (DZ) of paraclub exploiteert een of meer vliegtuigen die groepen skydivers naar boven brengt tegen een vergoeding. Op kleinere dropzones worden kleine vliegtuigen zoals een Cessna C-172 of C-182 gebruikt. Op de grotere dropzones worden vliegtuigen met een ruimere capaciteit gebruikt, zoals de Cessna Caravan C208, de Havilland Twin Otter DHC6 of Short Skyvan. Doorgaans wordt er uit vliegtuigen gesprongen, maar sporadisch ook uit luchtbalonnen of helikopters.
Een gemiddelde sprong is een sprong uit een vliegtuig op ongeveer 3800 meter hoogte, een vrije val van ongeveer een minuut voor het activeren van een parachute op ongeveer 800 meter. Het restant van de vlucht duurt circa 5 minuten. Wanneer de parachute geopend is kan de parachutist de richting en snelheid beïnvloeden door middel van de stuurlijnen die op de achterkant van de parachute zijn bevestigd en kan proberen op de landingsplaats een zachte landing te maken. Alle moderne sportparachutes zijn zelfopblazende "ram-air"-vleugels die in de besturing van de snelheid en de richting vergelijkbaar zijn met paragliders. Paragliders hebben veel grotere lift en bereik, maar parachutes zijn ontworpen om de krachten bij het opengaan van de parachute te absorberen bij eindsnelheid.

Training

Er zijn globaal gezien twee opleidingsmethoden voor parachutespringen, welke beide beginnen met een grondopleiding, die 1 à 2 dagen duurt:

 • AO (Automatische Opening): Hierbij wordt er meestal gesprongen vanaf een hoogte van 1000 meter (3500 voet) uit het vliegtuig. De parachute is verbonden met een zogenaamde static line aan het vliegtuig. Deze static line zorgt ervoor dat de parachute zich automatisch opent wanneer de parachutist het vliegtuig verlaat. De opening van de parachute vindt plaats ongeveer binnen drie a vier seconden na de 'exit' (het uitstappen). Parachutespringen door middel van automatische opening is solo, dus zonder tandemmaster.
 • AFF (Accelerated Free Fall): Hierbij springt de parachutist meestal vanaf een hoogte van 3800 meter (12.500 voet). Na een vrije val opent de parachutist of de instructeur de parachute met de hand. Tijdens de opleiding is de zogenaamde 'openingshoogte' meestal zo rond de 1500 meter (5000 voet).

Hiernaast bestaat nog het tandemspringen, wat niet aan een opleiding verbonden is, maar een "passagiers-rit".

 • Tandem: Het duospringen wordt ook "tandemspringen" genoemd. Bij tandemspringen wordt een onervaren springer door middel van een harnas bevestigd aan een ervaren springer, vaak tandemmaster genoemd. De tandemmaster staat dan in voor het goede verloop van de sprong. Hij is ook de persoon die de parachute met de hand zal openen. Voordat men zich tandemmaster kan worden moet de aspirant tandemmaster aan een aantal eisen voldoen. Deze houden onder meer in dat hij of zij minimaal 3 jaar actief moet zijn in de sport, minstens 1000 vrije val sprongen en 5 uur vrije valtijd gemaakt moet hebben en minimaal een reserveprocedure uitgevoerd moet hebben. Tevens moet de aspirant tandemmaster het theorie en praktijkexamen met goed gevolg hebben afgelegd.[1]

Disciplines binnen het parachutespringen

Binnen het parachutespringen zijn er verschillende disciplines die men tijdens een sprong kan uitvoeren.

 • Freestyle - Een soort turnen in de lucht waarbij loopings en salto's worden uitgevoerd. Hierbij springt soms een cameraman mee met de freestyler.
 • Freeflying - Lijkt op freestylen, de valsnelheid bij freefly is net als bij freestyle hoger omdat figuren zoals head-down en stand-up uitgevoerd worden waarbij het lichaamsoppervlak dat wordt blootgeseteld aan luchtweerstand kleiner wordt. Freefly competitiesprongen worden minstens met 3 personen uitgevoerd (2 flyers + Cameraman).
 • VFS - Vertical formation skydiving is een vrij nieuwe discipline binnen het skydiven. Hierbij worden in head-down en sitfly positie formaties (figuren) gemaakt zoals bij het formatie springen.
 • Formatie Springen - Er worden met twee of meer mensen figuren in de lucht gemaakt, zoals een cirkel of een vertakte figuur van mensen die elkaar vasthouden. Er zijn honderden figuren mogelijk. Het team kan winnen door zo veel mogelijk formaties te maken binnen een bepaalde tijd, die ook hier door een cameraman worden gefilmd.
 • Canopy Formation - Ook hierbij worden figuren met groepen mensen uitgevoerd, maar pas als de parachutes geopend zijn.
 • Precisiespringen - Ook wel PA-springen genoemd. Hierbij gaat het erom om in het midden van een elektronische schijf te landen (middenstip -de nul- heeft een diameter van 2 centimeter). Er wordt elektronisch gemeten tot 16 cm.
 • Canopy Piloting - Dit is een relatief nieuwe discipline waarbij het de bedoeling is dat de parachutist vlak boven de grond een zo groot mogelijke afstand aflegt. Dit wordt wel "swoopen" genoemd.
 • Wingsuit vliegen - Hierbij maakt de skydiver gebruik van vleugels die tussen de armen en benen zitten waardoor er lift gecreëerd wordt en dus resulteert in een langere vrijeval waarbij ook horizontale afstanden afgelegd kunnen worden. Waar bij een gewone vrije val de verticale snelheid ongeveer 190 km/u bedraagt wordt deze bij het wingsuitvliegen beperkt tot ongeveer 80 km/u maar er wordt wel een horizontale snelheid bereikt van een 200 km/u. Dit is uiteraard allemaal ook afhankelijk van het gebruikte materiaal.
 • Skysurfing - Hierbij maakt de skydiver gebruik van een skysurfboard om te "surfen" op de relatieve wind. Beginners beginnen met een klein bord en doen zo ervaring op om dan op een grotere maat over te schakelen.

De meest uitgevoerde disciplines zijn formatiespringen en freeflying.

 

 

 

 

 


   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers