Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Hospice de Beaune

Het Museum

Het Hôtel-Dieu, met zijn gotische gevels, geglazuurde tegelpannen, geometrische figuren bekleed met flamboyante kleuren, maakt deel uit van het erfgoed van de Hospices de Beaune, een charitatieve instelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië en zijn vrouw Guigone Salins.

Dit perfect bewaard monument is een zeldzaam voorbeeld van burgerlijke architectuur uit de Middeleeuwen. De kamers en zalen herbergen een uitgebreide collectie voorwerpen, meubels en wandtapijten uit deze periode. Een verblijf in Bourgondië is ondenkbaar zonder een bezoek aan het Hôtel-Dieu. Een meesterwerk is de polyptiek van het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden.

Het ontstaan

Het Hôtel-Dieu onstond in 1443. De Honderdjarige Oorlog is nog niet voorbij, Beaune lijdt onder armoede en hongersnood, "vilders" plunderen en verwoesten het land. Driekwart van de inwoners van de stad zit zonder inkomsten.

Nicolas Rolin, kanselier van Filips de Goede (hertog van Bourgondië) , en zijn vrouw, Guigone de Salins, besloten om een ​​ziekenhuis voor de armen te creëren. Op 1 januari 1452 verwelkomt het ziekenhuis zijn eerste patiënt. In 1459 wordt door Rolin de orde Sœurs Hospitalières de Beaune opgericht, die een kloosterleven combineren met de hulp aan de armen. Gedurende eeuwen was het Hôtel-Dieu hun werk- en woonplaats.
Vanaf dat moment tot aan de twintigste eeuw zorgen de Zusters van de Hospices de Beaune voor veel patiënten in verschillende grote kamers. Het Hôtel-Dieu had al snel een goede reputatie onder de armen, maar ook onder de adel en de gegoede burgerij. Via hun giften waren ze in staat om uit te breiden en te verfraaien. Het Hôtel-Dieu is het uitgegroeid tot een "paleis der armen." De medische functies werden pas in 1971overgebracht naar een modern ziekenhuis, met uitzondering van een bejaardentehuis.

Een historisch monument

Het Hôtel-Dieu bestrijkt nu een groot deel van de stad Beaune met zijn museum, de drie binnenplaatsen, bijgebouwen, het bastion van de 15de eeuw en honderden meters kelders waarin de vin des Hospices bewaard wordt. De vier gebouwen open voor het publiek omsluiten de Cour d'Honneur. De voorkant van het gebouw, die eerder sober overkomt, is in schril contrast met de rijkelijke decoratie van de binnenkoer met zijn veelkleurige daken en het interieur van het gebouw zelf.

De binnenkoer
De binnenkoer(Frans: La cour d'honneur) is rechthoekig en bevat een gietijzeren waterput in gotische stijl. De koer geeft uit op de verschillende gebouwen met hun veelkleurige daken, kenmerkend voor de Bourgondische monumenten. Deze dakpannen zijn gemaakt uit gebakken aarde met een emaillaag. Het hoofdgebouw met de grote ziekenzaal is op dat vlak de enige uitzondering. Deze dakpannen hebben 4 kleuren (rood, bruine, geel en groen) en vormen geometrische patronen. Het motief is niet meer het oorspronkelijke. De daken werden herbetegeld tussen 1902 en 1907 door Louis Sauvageot die persoonlijke motieven gebruikte, aangezien de originele verloren waren geraakt. De vele dakkapellen tellen talloze in hout en ijzer gemaakte decoraties.

Grote armenzaal of ziekenzaal
De grote armenzaal (Frans: Grande salle des «Pôvres») bevindt zich langs de kant van de voorgevel. De imposante zaal (bijna 50 meter lang, 14 meter breed en 16 meter hoog) is overdekt door het houten beschilderde gewelf van het dak, dat de vorm heeft van een scheepsromp. Het ontbreken van een zolderverdieping zorgt dat het houtsnijwerk volledig zichtbaar is. Langs de zijden zijn hoofdjes in het hout uitgesneden, het zijn karikaturen van de bourgeoisie van Beaune. De vloertegels bevatten het monogram van Rolin en zijn motto (Seulle, een verbastering van de naam van zijn vrouw). Vanuit hun ziekenbed hadden de patiënten zicht op de aanpalende kapel, zo konden ook zij de mis bijwonen.
In de zaal bevinden zich langs de noord- en zuidmuur 2 beddenrijen, het centraal gedeelte van de ruimte was voorzien voor tafels en banken voor de maaltijden. Het huidig meubilair is gemaakt in 1875 door de schoonbroer van de architect Eugène Viollet-le-Duc.

Deze zaal is uitgebreid in beeld gekomen in de franse komische film ‘La Grande Vadrouille’ uit 1966 met in de hoofdrollen Louis de Funès en André Bourvil.

De collectie

Dit juweel van architectuur herbergt een verzameling van ongeveer 5.000 objecten, waarvan de meest bekende het altaarstuk van het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden is.

Van bij de oprichting had Nicolas Rolin de meubels, wandtapijten en andere voorwerpen voorzien. Een gedetailleerde inventaris van 1501 bevestigt dit. Deze objecten hebben drie verschillende oorsprongen: de stichting zelf, de noodzaak eigen aan een ziekenhuis en schenkingen en legaten van donateurs of patiënten die daar verbleven.

Er bevinden zich nog andere kunstwerken in het Hôtel-Dieu. In de Salle St.-louis zijn er bijvoorbeeld zestiende-eeuwse wandtapijten uit Doornik en Brussel te zien. In het interieur is ook antiek meubilair opgesteld. In de keuken staan er bijvoorbeeld twee vuurhaarden onder een dubbele schoorsteen. Het stalen draaispit met het houten poppetje dateert uit 1698. In het interieur is tevens de geschiedenis van het Hotel-Dieu gevisualiseerd.

http://www.hospices-de-beaune.com/index.php/hospicesdebeaune/L-Hotel-Dieu/Le-Musee

Hospice de Beaune
2 Rue de l'Hôtel Dieu
21200 Beaune
Côte d'Or
03 80 24 45 00

 

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers