Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Middeleeuwse bouwwerf van Guédelon - Treigny

De op middeleeuwse werkmethodes gebaseerde werf van Guédelon is een echte aanrader. Met behulp van technieken, methodes en materialen uit de 13e eeuw wordt hier een middeleeuws kasteel gebouwd. Men vond een oude, door bos overwoekerde groeve met een landschap zoals dat er duizend jaar geleden uitzag.

De steen die wordt gebruikt voor het kasteel wordt dus ter plaatse gedolven. Het is zeer ijzerhoudende zandsteen. De hardste steen wordt gebruikt als bouwsteen, de zachtere om muren op te vullen.

Guédelon wordt gebouwd volgens een volledig nieuw ontwerp, maar het is gebaseerd op de 13e eeuwse bouwkundige geschriften van Filips August. De nieuwe plannen zijn getekend door de hoofdarchitect van monumentenzorg, Jacques Moulin. De verschillende fases van het bouwproces worden gevolgd door een comité van wetenschappers en historici.

Een groep specialisten, bestaande uit archeologen, kunsthistorici en kastelenkenners begeleiden de bouw op wetenschappelijk gebied. Daarnaast zijn 35 arbeiders, waaronder steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, een smid, een touwslager, een pottenbakster en voermannen actief bezig op het terrein. Leuk detail is dat de arbeiders op het terrein werken in historische kledij.

De timmerlieden tekenen zelf hun ontwerpen uit. Ze zijn verantwoordelijk voor al het houtwerk zoals steigers, bekistingen ter ondersteuning van de gewelven e.a. Ze werken voornamelijk met handbijlen, hout- en steekbeitels. De mortel die de metselaars gebruiken is, zoals destijds, een mengsel van kalk en aarde/zand. Horizontale en rechte lijnen worden gecontroleerd met een 'archipendule' en een 'loodlijn'.

Ook de smid speelt een belangrijke rol op de bouwplaats. Hij herstelt en vervaardigt gereedschap en maakt o.a. de scharnieren en hengsels van deuren en andere ijzeren objecten. De pottenbakster werkt met klei die wordt gewonnen in het bos. De touwslager werkt met henneptouwen die worden gebruikt als afdichtingen of voor hefwerktuigen.

Net zoals in de middeleeuwen worden trekpaarden ingezet voor al het transport.
Op basis van drie schaalmodellen wordt de ontwikkeling in de middeleeuwse architectuur geïllustreerd. Door deze bouwtechnieken in de praktijk toe te passen worden antwoorden op vragen gevonden die tot dusverre onbeantwoord bleven. Tot nu loopt alles volgens schema. Er staan vestingmuren en er is een ophaalbrug, er zijn kelders, wapenkamers en verblijven voor de leenheren. Op het terrein zijn alle mogelijke bouwtechnieken te volgen via diverse routes. De werkzaamheden gingen van start in 1997 en er wordt geschat dat ze 25 jaar zullen duren.

Na uw bezoek kan u tevens eens naar het kasteel van Saint-Fargeau gaan. Dit ligt op 10 minuten van de werkplaats. Het leverde veel inspiratie voor de bouw van Guédelon. In Saint-Fargeau vindt elke zomer een prachtig klank en lichtspel plaats over tien eeuwen geschiedenis.

Een zeer nuttige site is: www.guedelon.fr

Chantier Médiéval de Guédelon
D955
89520 TREIGNY
Yonne
tél. 03 86 45 66 66

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers