Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Bibracte natuurlijke en historische site

2000 jaar geleden bevond de hoofdstad van Gallië zich in de Morvan, op de Mont Beuvray. Bibracte was de naam van deze Gallische vestingstad (oppidium). De naam Bibracte betekent mogelijk dubbel versterkt. Het uitgestrekte oppidum werd vermoedelijk in de eerste helft van de 2e eeuw v.Chr. gebouwd, achter een dubbele rij versterkingen uit hout, steen en aarde.
Van de 200 ha ommuurde ruimte waren er slechts 40 ha bebouwd. De resterende ruimte bood de gehele boerenbevolking uit de omgeving de mogelijkheid zich achter de wallen terug te trekken als er gevaar dreigde. In de woningen woonden mogelijk 10.000 mensen. Vercingetorix werd er in 52 voor Christus uitgeroepen tot leider van de Gallische coalitie waarin de verschillende Keltische volken zich verenigden tegen de Romeinen. Caesar zei dat het "veruit de grootste en rijkste stad van de Haedui was."

Opgericht door de machtige stam der Haedui, werd Bibracte verlaten ten voordele van Autun, geleidelijk aan raakte Bibracte in de vergetelheid. In de 19de eeuw werd, dankzij uitgebreide opgravingen, de belangrijkheid van de site weer onderkend. De echt wetenschappelijke opgravingen op de Mont Beuvray begonnen midden 19de eeuw maar werden in 1907 stopgezet. Vanaf 1984 werden ze echter hervat, op initiatief van de Franse president François Mitterand, die uit de Morvan afkomstig was. Het oude stratennetwerk wordt geleidelijk hersteld, een gedeelte van de oude wallen is gerestaureerd.

Bibracte is vandaag eerder een natuurlijke en historische site, een museum en een Europees onderzoeksdomein, en dit op meer dan 200 hectaren
De Mont Beuvray hoort bij de bezienswaardigheden met het keurmerk 'Grands Sites de France'. Bewonder het panorama en geniet met het gezin van alle mogelijkheden dat het archeologisch park biedt.

De permanente tentoonstelling van het museum laat u kennismaken met de Gallische beschaving en geeft informatie over de laatste ontdekkingen. Te midden van de werven en de tijdelijke tentoonstelling kruipt u in de huid van een archeoloog en doet u mee aan de zomerworkshops van Bibracte. In de lente is het bijzonder om een archeologische stage te volgen met de Gallische keuken als thema...                   

U kunt er nu Gallische gerechten eten. In de ‘Chaudron de Bibracte’ zal u niet alleen de ingrediënten van de Gallische keuken ontdekken en het toen gebruikte keukengerei, maar je kan er ook proeven van de gerechten van destijds. Varkensribbetjes met hooi, bosbessensaus of kipterrine met linzen en groene saus ontdekken, archeologie in de keuken dus. U kan de gerechten doorspoelen met bier of wijn, bereid volgens aloude recepten.

Bibracte is tegelijk een archeologisch centrum en tentoonstellingsplaats die het hele jaar open is. Om alle aspecten van de plek te begrijpen, is een bezoek onder begeleiding van een gids van harte aan te bevelen. Ook scholieren zijn welkom voor ontdekkingsbezoeken, pedagogische workshops of erfgoedklassen. De belangrijkste vondsten van de opgravingen staan in grote musea maar het museum op de locatie toont een aantal replica’s en geeft met maquettes, beeldmateriaal en reconstructies een goed beeld van het dagelijks leven en de geschiedenis van de Kelten. Met een audiotour, ook Nederlandstalig, ga je het museum door en worden de Kelten weer tot leven gewekt.

Meer info op
www.bibracte.fr

Bibracte
Mont Beuvray
71990 Saint-Léger-sous-Beauvray
Saône-et-Loire
tel +33 (0)3 85 86 52 35
info@bibracte.fr

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers