Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Chateau de Corbelin

Chateau de Corbelin
58210 La Chapelle St André

http://www.corbelin.com

00 33 6 67 78 60 37
00 33 3 86 29 11 83

Bezoeken.

Het interieur van het kasteel is niet te bezichtigen. Men kan wel de tuinen en de binnenplaatsen bezoeken.

Historiek.
Corbelin, waarvan het bestaan voor het ​​eerst geattesteerd werd in geschriften uit 1173, dateert vermoedelijk reeds uit de elfde eeuw. Het bolwerk was enerzijds afhankelijk van de bisschop van Auxerre en anderzijds van de Baron van Donzy.
De huidige site is niet de originele site van het kasteel. Inderdaad, de resten van een kleine heuvel, daterend uit de elfde eeuw, zijn te zien op de top van een heuvel met uitzicht op de vallei van Corbelin, ongeveer 500 m hoger. Op deze heuvel, zoals gebruikelijk in die tijd, stond zonder enige twijfel een houten constructie die echter geen enkel tastbaar spoor heeft achtergelaten
Tijdens de Honderdjarige Oorlog, teisterden grote bendes de Berry, staken de Loire over en eigenden zich in de Nièvre een groot aantal kastelen toe. Het is waarschijnlijk uit deze tijd dat de vier nog bestaande ronde torens dateren, ze waren in eerste instantie met elkaar verbonden door constructies die een rechthoekig terrein vormden waarin gebouwen waren opgetrokken.
De Honderdjarige Oorlog eindigde en de militaire rol van Corbelin verviel. Toch bleef het, met zijn door de muren uitstekende kanonnen, een verdedigingsvesting tot in de XVI-de eeuw, periode van de godsdienstoorlogen.

Corbelin, dorp en industriële site.
Vanaf een onbekend tijdstip, maar minstens teruggaand tot de XIII-de eeuw, ontwikkelde de site van Corbelin zich tot gebied van ijzerwinning en -bewerking. En dit tot in de 2de helft van de XIXde eeuw.
De gelijktijdige aanwezigheid van meren en rivieren (stromende kracht voor hamers en blaasbalgen), houtskool (uit de vele en grote omringende bossen), ijzererts van hoge kwaliteit (makkelijk bereikbaar en te delven) en kalksteen bevorderde de ontwikkeling van deze activiteit rond Corbelin eeuwenlang, net als in vele andere sites in de Nièvre.
Deze activiteit stopte in 1863, terwijl er in 1840 nog steeds ongeveer 250 mensen in dienst waren. Dank zij deze nijverheid vestigden er zich voldoende bewoners  zodat de zo ontstane parochie zich in 1240 kon losscheuren van die van Saint-André. De nieuwe kapel, opgedragen aan Notre-Dame de Septembre, is dus de eerste parochiekerk van Corbelin. Tijdens de Franse revolutie werd de parochie opnieuw één met die van Saint-André.
Vandaag zijn het dorp en de fabriek, ontstaan aan de voet van de dam van het meer, volledig verdwenen, op uitzondering van enkele ruïnes en een deel van een hoogoven.
Daarnaast was de site van Corbelin gedurende meerdere belangrijk voor nog een belangrijke activiteit in de regio, namelijk de houttransport via rivieren en waterwegen. Het hout werd aan het water gestockeerd. Twee maal per jaar werd het water uit het meer geloosd en werd de zo ontstane waterstroom gebruikt om de boomstammen te transporteren. Er zijn teksten die verwijzen naar een "haven van Corbelin" waar hout werd opgeslagen in afwachting van deze lozingen.

Corbelin, woonplaats en boerderij
Vanaf 1445 tot 1617, behoorde Cobelin toe aan de familie Le Muet. Het kasteel is radicaal veranderd in 1513 door het verlagen van de constructies tussen e torens (les courtines) en de bouw van het hoofdgebouw gelegen tussen de twee zuiderlijke torens.
In de daarop volgende drie eeuwen zal het kasteel (met smederijen en omliggende landerijen) van eigenaar veranderen. Zo zal het in de XIX-de eeuw gekocht worden door baron Charles François Dupin, een van de drie beroemde broers Dupin.

 

 

 

 

 

 


   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers