Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Diverse
Hotels wereldwijd
TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Moulin Du Gué 
Melis-Caeyers Eddy en Greet
Cressy sur Somme
Saône-et-Loire  - Frankrijk
Bar-Restaurant-Chambres d'hotes

http://www.moulindugue.com
 
Welkom

Ontsnappen aan de druk van het dagelijkse bestaan en in een gemoedelijk ritme het leven eens van een aangenamere kant bekijken, dat is in Bourgondië perfect mogelijk!
Door de eeuwen heen is Bourgondië niet alleen over de landsgrenzen geslopen, ook op de internationale wijn- èn menukaart heeft het zijn naam gemaakt. Heerlijk eten en drinken is gegarandeerd in een regio die qua ‘cuisine’ klassiek èn experimenteel heet, een streek die een ‘gouden helling’ herbergt, de wieg van gerenommeerde wijnen…
Tijdens een bezoek aan Bourgondië ontvlucht u ook de jachtigheid en de spanningen van uw doordeweekse ritme. Want Bourgondiërs verwelkomen u niet alleen op traditioneel openhartige wijze, ze delen ook graag hun gemoedelijkheid en optimisme met u

De boeren zijn trots op hun vermaarde Charolais-runderen en de druiven op hun wijnstokken.
Uw mountainbike spoort de paden op van het Morvan-natuurpark, uw verlangen naar een vaarvakantie wordt in Bourgondië sfeervol op kanalen en rivieren beantwoord en uw culturele uitjes worden hoogtepunten in de abdijen, kastelen en musea met hun vele kunstschatten waar Bourgondië zo trots op kan zijn. U kan tot rust komen in de vele kuuroorden die rond de zwavelbronnen opgericht zijn. Wat gaat er boven een zalig verwendagje in de Thermen?
Een regio die zijn monumenten en natuur daarbij zo fraai kan presenteren, dat is toch een ideaal vakantiegebied?

Onze kamers

Een woordje uitleg over de indeling van onze kamers :
Alle kamers zijn gelegen op de eerste verdieping en via een draaitrap bereikbaar.

Kamer 1 La cascade (verwijzend naar de waterval in de tuin)
Dit is een gezinskamer, gelegen aan de achterkant van het huis.

 • U kijkt uit over de tuin en de rivier.
 • Dit is een kamer met 2 aparte slaapkamers en 1 badkamer. De kamers zijn niet onderling verbonden. U kan over de nachtgang van de ene kamer naar de andere.
 • Ze liggen uiteraard wel vlak bij elkaar.
 • In de ene slaapkamer staat een 2-persoonsbed, TV en kast.
 • De andere kamer is uitgerust met 1 stapelbed en kastjes.
 • Er is dus 1 badkamer met ligbad, lavabo en toilet.

Kamer 2 La Campagne (u bent tenslotte op de "boerenbuiten")

 • Gelegen aan de voorkant van het huis.
 • Het eerste wat u 's ochtends ziet als u de luikjes opent, zijn de koetjes die in de weide aan de overkant staan te grazen!
 • De kamer is bemeubeld met twee 1-persoonsbedden, TV en kast.
 • Er is een eigen badkamer met douche, lavabo en toilet.

Kamer 3 La Vignoble ( de wijngaard, behoeft geen uitleg)

 • Deze kamer is gelegen aan de voorkant van het gebouw en kijkt uit over de tuin van onze buurman aan de overkant van de straat, en over de velden waarin de Charollais-koetjes grazen.
 • De kamer is eveneens bemeubeld met een 2-persoonsbed, TV en kast.
 • Ook hier een privé-badkamer met douche, lavabo en toilet.

Kamer 4 Les Roches (omwille van de rotsachtige bodem hier)

 • Dit is een kamer gelegen aan de achterkant, die uitkijkt over de tuin en de rivier.
 • Hier staat 1 2-persoonsbed, TV en kast.
 • Er is een badkamer met douche, lavabo en toilet.

 

Gezellige ontspanningsruimte

Voor de gasten van onze kamers, hebben wij een gezellige ruimte voorzien waar zij ’s ochtends van een heerlijk ontbijtbuffet kunnen genieten.

U kan er vrij gebruik maken van een ijskast, koffiezet, waterkoker voor thee en magnetron voor eventueel opwarmen van papflesjes of babyvoeding. Bestek, servies en glazen zijn voorzien.
Indien u wenst kan u ’s avonds van de ruimte gebruik maken om in de knusse zithoek een goed boek uit onze bib te lezen, informatie uit de streek op te zoeken om uw volgende dag al te plannen, of aan de tafels een gezelschapspelletje te spelen met de kinderen. Of voor een gezellig onderonsje met de vrienden of andere gasten.
Drank kan u verkrijgen in onze bar.

Bar en Restaurant

Wij baten ons eigen Bar-Restaurant uit. Vanaf donderdag tot zondag kan u tussen 12u-14u een hapje eten, 's avonds zijn wij elke dag behalve maandag en dinsdag tussen 18u en 21u actief in de keuken. In onderling overleg kan er voor de kamergasten eventueel wel een menuutje klaargemaakt worden volgens de formule "tables d'hotes". Gelieve dit vooraf te melden aub. Tijdens lange zomeravonden blijft de bar uiteraard langer open! Het is dan heel gezellig vertoeven op het terras langs de river.
In het restaurant serveren wij een een mengeling van Belgische gerechten en streekprodukten. U kan hier zowel genieten van een lekkere frit met stoofvlees, als van de heerlijk malse entrecôte van het Charollais-rund waarvoor de streek hier zo bekend staat. En in de winter staat er hutsepot op het menu! Menu's variëren tussen 11 en 28 euro per persoon. Zowel vlees als vis verkrijgbaar.
Wij hebben verschillende lekkere wijntjes op onze kaart staan.

Tuin en terras

 

In onze tuin staan speeltuigen voor de kinderen. U kan hiervan vrij gebruik maken. Wij rekenen er wel op dat de ouders een oogje in het zeil houden.


Voor de gezellige zomeravonden nodigen wij u graag uit op ons terras langs de waterkant waar u een lekker biertje kan nuttigen of kan genieten van een heerlijk flesje wijn.

Want genieten staat in ons Bourgondisch huis op de eerste plaats!

Fiets- en motorstalling

Voor fanatieke fietsers die Bourgondië graag op hun stalen ros willen gaan verkennen zullen wij plaats voorzien waar zij hun fiets kunnen stallen. Hier zullen ook wat sleutels en materiaal ter beschikking staan om pech te verhelpen of bandjes te vervangen e.d. Iedereen is wel zelf verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal (en dat van de collega-fietsers).
De streek leent er zich heel goed toe om te fietsen. Zowel op vlak terrein (oude spoorweg bedding) als glooiende heuvels en zelfs een klimmetje tot 1000m op een kleine 40 km! Wij hebben zelf routes uitgestippeld en er zijn boeken over fietsen in Bourgogne aanwezig!

Pret verzekerd en het prachtige landschap krijgt u er gratis bij!

Maar ook Motards zijn bij ons zeker welkom! Wij hebben zelf altijd een motor gehad, en kennen dus het plezier om mooie baantjes uit te zoeken! En die zijn er hier in overvloed! Hier kan je nog rustig rondrijden zonder files of druk verkeer en genieten van het landschap! Routes uit de streek beschikbaar!

Onze visvijver.

Sinds januari 2011 kunnen wij onze gasten een extra toets aanbieden;
Een prachtig terrein, gelegen op wandelafstand van onze chambres d'hotes waar u naar hartelust kan gaan genieten van de rust en de stilte die deze streek te bieden heeft. Op het terrein is een grote visvijver gelegen.
Wij hebben vismateriaal ter beschikking (basismateriaal) voor wie graag een lijntje wil gaan uitsmijten. Meer ervaren hengelaars kunnen zelf hun materiaal meebrengen! Er zitten een paar grote karpers op de vijver! veel geluk bij de vangst!
Maar ook voor de niet-vissers nodigt het domein uit om er te gaan pick-nicken of gewoon te genieten van de stilte en de rust, puur natuur!

Contact

Bar-Restaurant-Chambres d'hotes
Le Moulin du Gué
Melis-Caeyers Eddy en Greet
Le Moulin du Gué
71760 Cressy sur Somme
Saône-et-Loire
Bourgogne
France
Tel. int. 0033 385848929
GSM int. 0033 676140921
contact@moulindugue.com
www.moulindugue.com
moulindugue.blogspot.com

Toerisme

We hebben wat info verzamelt over de streek waarin we ons bevinden.
Meer info vind je op de websites die we verzamelt hebben op onze linkspagina.

Bourgondië, paradijs halfweg het Franse Zuiden
Wie al zo vaak op weg naar het Zuiden over het asfalt scheurde, passeert Bourgondië zonder iets te merken van de levensvreugde en het goede “Bourgondische leven.”
Maar als u tussen Dijon en Mâcon de tolweg verlaat, komt u terecht in een gebied dat met een speelse heuvelslag weggolft, waar koninklijke boomkruinen hun schaduwen over een hecht netwerk van rivieren en kanalen werpen. Liefst dertig procent bebost land maakt van Bourgondië het intiemste bosgebied van heel Frankrijk! En als het bos wijkt, lopen ritmische rijen wijnstokken naar heggetjes en dorpen.
Alles lijkt er in een vriendelijke beweging op gang te komen, geïllustreerd door de vele stromen die vanuit het oude hart, de Morvan, alle kanten op willen.
Rijkelijk verleden
De Bourgondische gastvrijheid is ouder dan het toerisme. Hartelijk en welgemeend wordt u begroet in een regio die ook de middeleeuwse reiziger al aantrok. Want als brandpunt van een nog pril kloosterleven trok Bourgondië ontelbare pelgrims aan.
Ook de handel breidde zich uit tot buiten de streekgrenzen. De steengroeven bij Auxerre leverden de bouwsteen voor de Franse hoofdstad en Parijs kreeg ook artistiek hoogte door de opstelling van een toren die een Bourgondiër ontwierp: Eiffel!
De handel stimuleerde ook de kunstproduktie. Meesterbeeldhouwers gingen vervaard aan de slag in de vele mooie oude steden.
Zelfs de legendarische Franse held Vercingetorix kon uiteindelijk de kolonisatiedrang van Caesar niet keren. Via Rhône en Saône zochten de Romeinen hun weg stroomopwaarts, vanuit hun Franse provincie (nu de Provence) naar onder meer Autun, op dat moment Gallië’s tweede stad. Zij namen hun cultuur mee en zo pronkt Autun tot op dit moment met de overblijfselen van een Romeins theater en de tempel van Janus. In het museum van Sens prijkt een boeiende collectie van Gallo-Romeinse sculptuur. Ook recente opgravingen geven aan dat Bourgondië van Romeins belang was. Eigenlijk heeft het Romeinse leven overal zijn sporen nagelaten.
In de 5e eeuw liet een alweer verzwakt Romeins bestuur toe dat een zwervende stam zich bij Genève vestigde. Deze pioniers hadden een lange, noordelijke reis acter de rug (Bornholm, nu Denemarken) en verlegden de grenzen van hun nieuwe koninkrijk al vlot tot het huidige Bourgondië was ingelijfd. Deze “Burgundarhomers”, de naamgevers van de streek, pasten zich moeiteloos aan. Romeinse reglementen en het christelijke geloof waren hen snel eigen.
Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela en kruistochten vanuit Bourgondië.
Santiago de Compostela – gelegen aan de Spaanse Atlantische kust – gold, samen met Rome en Jeruzalem, als de voornaamste Christelijke bedevaartplaats in de Middeleeuwen. Vier officiële routes leidden naar het oord waar de stoffelijke resten van de apostel Jacobus de Meerdere worden vereerd. De pelgrims, die uit heel Europa afkomstig waren, verzamelden zich in Parijs, Vézelay, Le Puy-en-Velay en Arles. In Vézelay kwamen voornamelijk pelgrims uit Duitsland en Centraal-Europa samen. Zij splitsten zich nadien in twee takken, die respectievelijk in La Charité-sur-Loire of in Nevers de Loire overschreden.
Naast deze belangrijkste routes beschreven in de “Guide du pèlerin” die dateert ui het jaar 1140, werden ontelbare andere trajecten gevolgd door de pelgrims die naar Compostela trokken. In Zuid-Bourgondië gold Cluny uiteraard ook als een voorname halteplaats voor de bedevaarders en de abdij was tevens een van de grote promotoren van deze tocht.
Kunstkenners menen dat Vézelay de grootste troef is in het kaartspel van Romaanse kerken. Als pelgrimscentrum had Vézelay dan ook niet te klagen over gebrek aan aandacht. De hier tronende relieken van Maria Magdalena waren meer dan voldoende om de stad van een imposante stroom belangstellenden te verzekeren. Maar niet alleen trok de regio als een religieuze magneet massa’s naar zich toe, er vertrok ook wel eens een vermaarde stoet. Sint Bernardus verkondigde hier namelijk de Tweede Kruistocht op gang. Vézelay ging roemloos ten onder want de Paus zei dat de restanten van Maria Magdalena zich niet in Vézelay, maar in een kerk in Zuid-Frankrijk bevonden. Het is aan de 19e eeuwse architect Viollet-le-Duc te danken dat het vervallen complex weer in oude luister werd gerestaureerd en nu geklasseerd staat in het werelderfgoed.
In Bourgondië kunt u in één van de allereerste kloosters uw rondgang maken: in de 12e eeuwse abdij van Fontenay (in 1981 door UNESCO geclassificeerd). Nog steeds in een groene vallei weggedoken, want hoge torens zoals bijvoorbeeld bij de kathedraal van Sens, waren taboe.
Kastelen, forten en statige panden
In feodale tijden was een beschermd huis een groot goed. De Bourgondische heren lieten daarom ook stoere, weerbare burchten opmetselen. U vindt ze verspreid door geheel Bourgondië terug. Ze zijn vaak verbouwd want de noodzaak kantelen en pijlspleten, kanonnenluiken en torens te handhaven, verdween in de loop der tijden zodat de ramen werden verbreed, de defensieve complexen met renaissancekunst werden versierd en statige kastelen in een sfeer van luxueuze weelde opgingen. De vlaggen en wapenschilden bleven. Ook in Dijon, waar het Palais de Ducs het comfort van de grote hertogen diende, en het kasteel Rochepot is net zo kleurig toegedekt als het hospitaal van Beaune en vormt een sprookjesachtig contrast met het veel strengere kasteel van Ancy-le-Franc, één van de belangrijkste Franse renaissancecomplexen. Edele huizen, bijna altijd met een intrigerend verleden.
De kastelen van Bourgondië, de Romaanse kerken en kunststeden vormen een rijk en erg gevarieerd patrimonium. Ze zijn de uitdrukking van het edele en adellijke, hoewel nochtans hoofdzakelijk landelijke, Bourgondië.
De geest van beroemde persoonlijkheden, zoals Vauban en Madamme Sévigné, Lamartine en Colette, zweeft hier nog rond, van Bazoches tot Cormatin. Maar de kastelen van Bourgondië met hun uitgestrekte domeinen wenken ook voor een bezoek aan hun prachtige tuinen en voor kennismaking met het eenvoudige werk van de landschapstuinders, die de landbouwers in de vier windstreken van Bourgondië door de eeuwen heen waren.
Hofstad Dijon
De bruiloft tussen Phillips de Stoute en Margaretha van Vlaanderen legde Bourgondië geen windeieren. Door het huwelijk ontstond de machtigste staat van de late Middeleeuwen, met als hertogelijk brandpunt de hoofdstad Dijon. De hertogen, de adel en de gegoede burgerij openden zonder reserves hun portefeuilles om de beste kunstenaars naar Bourgondië te halen.
Het Musée des Beaux Arts is een schatkamer zoals u er in Frankrijk weinig tegenkomt.
Het praalgraf van Phillips de Stoute en de Mozesput van de Chartreuse tonen de expressiviteit die Claus Sluters realistische werk kenmerken. De Place de la Libération is een open, halve cirkel, een ‘aura’ voor de zetel van het Bourgondische parlement, het Palais des Etats de Bourgogne. De overkant van het plein drukt tegen een maaswerk van middeleeuwse straatjes.
Gastronomisch Dijon begint heel eenvoudig bij het beroemde potje mosterd en geeft eethuis na eethuis blijk van bijzondere gerechten.
Gloedvol Beaune
Het spel van licht en schaduw geeft in wijnstad Beaune vooral het gekleurde pannendak van het Hotel-Dieu een flonkerende gloed. Kanselier Rolin zorgde er voor dat het als armenziekenhuis wel heel rijk ingericht pand de beschikking kreeg over wijngaarden, die nu als bijzonder door het leven gaan. In het gebouw streek de Doornikse schilder Rogier van der Weyden een ontroerend Laatste Oordeel uit de verf. Beaune verbergt z’n ware gezicht achter kelderdeuren, waar de grote namen uitkristalliseren tot wijn die na de test van oog, neus en tong zoveel nuances geeft, dat samengevat met “gloedvol” kan worden volstaan.
Alles ademt een levenskunst
Bijna ongeschonden bewaakt de abdijkerk Saint Philibert nog steeds het geloof in Tournus.
Wat voor alle Bourgondische kunststeden geldt, gaat ook voor Tournus op: u verlaat de stadsgrenzen om in de omgeving steeds weer iets nieuws te ontdekken. Het lieflijke kerkje in het vestingsdorp Brancion, het duinachtige natuurreservaat La Truchère en de Mâconnais-wijngaarden zijn slechts enkele voorbeelden. Kunst lijkt een algemeen begrip in Bourgondië, esthetisch uitgestrooid boven de vakwerkrijen van Auxerre en in de schaduw gelegd van de markthallen van Nolay. En ook de Verzorgde wijngaarden, de spiegelende meren van de Morvan en de oude versterkingen van Semur-en-Auxois mogen worden ingelijst in uw geheugen. Want Bourgondië zal u steeds opnieuw uitnodigen. Het romantische vakwerk in Joigny, de kristalweelde in het Château de la Verrerie van Le Creusot, het presidentiële museum in Château-Chinon, een rondgang door een kloosterhof, teveel om op te noemen.
En het draagt allemaal bij tot een vakantie waar levenskunst voorop staat.
Bourbon-Lancy
Gelegen langs de boorden van de Loire, op de grens van de 3 departementen Saône-et-Loire, Nièvre en Allier. Vooral gekend om zijn thermaalse baden, maar ook veel natuur, cultuur en niet te vergeten: lekker eten en drinken!
Er zijn grotere supermarkten, alle nutsvoorzieningen zijn voorhanden (bakker, beenhouwer, fietsenwinkel, garage voor zowel auto als motor.....)
Er is een groot meer met in de zomer een bewaakt wit strandje, watersportgelegenheid, speeltuin, skateramp enz. Er zijn restaurants, cafés, casino, cinema, pretpark, musea... vermaak voor jong en oud en in de zomermaanden is er elke dag wel iets te beleven!

 

 

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers