Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Groene ezeltochten tussen kerken en kastelen

Voor prijzen en reservaties kan u op volgende website terecht :

http://www.ezeltjetrekje.nl/page6.php

Wat is een ezeltocht

Wandelen met een ezel is een leuke en gemakkelijke manier om met kinderen langere wandeltochten te maken. Een of meerdere dagen. Kinderen vanaf ongeveer 5 jaar kunnen afwisselend lopen of uitrusten op de rug van de ezel. Kinderen zijn dol op het dier en zien hem algauw als een lief maatje. De ouders leiden de ezel en genieten van de prachtige omgeving en van een heerlijke wandeltocht. Naast en op de ezel genieten de kinderen van de wandeling en van hun kameraad.

Je hebt geen cursus ezel-leiden nodig. De ezels zijn getraind om met mensen te lopen. Natuurlijk hebben ze hun nukken: ze blijven stil staan en gaan dan ook echt niet meer verder. Of ze zijn meer bezig van de grazige kanten van het pad dan met lopen. Iedereen krijgt vooraf een handleiding: hoe werk ik met mijn ezel. Belangrijk voor de omgang met de ezel is: behandel hem als een kind van 7 jaar. Wil je dat de ezel luistert: praat met stemverheffing, ga consequent met de ezel om en pak hem altijd beet bij zijn hoofdhalster als hij een kant op moet die jij wil. En: de ezel mag NOOIT eten als hij loopt, daar moet je altijd erg streng in zijn vanaf het begin van de ezeltocht. Anders blijft hij liever eten dan lopen.

Wandel trektochten in Bourgondië

Met zijn zacht glooiende landschap, oude dorpjes met romaanse kerken en groene weiden is de Brionnais een cultuurrijk en historisch landschap. Zuivere lucht die tot aan de horizon reikt. Maar je maakt een bocht en een onverwachte verandering van het landschap strekt zich voor je uit. Plotseling daal je af naar een klein dalletje, dan naar een tweede of zelfs een derde vallei. De volgende dag wandel je weer door een uitgestrekte weidelandschap tussen natuurstenen muurtjes of kleine haagjes. De paden tekenen zich in dit landschap af als uitgestrekte linten. In dit stukje Bourgogne is het groen dominant en voel je de ruimte en de ontspanning diep van binnen.
Jullie wandelen door oude en mooie dorpjes, zoals Semur en Brionnais. En op de route botsen jullie vast wel één keer op een van de vele kastelen in dit gebied. De ezelboerderij ligt in het zuiden van de Bourgogne, westelijk van Roanne. De boerderij van ezelverhuurder Céline heeft negen ezels. De regio is zeer toegankelijk voor wandelaars, vooral voor families met kleine kinderen, want het landschap is zacht glooiend en er zijn slechts geringe hoogteverschillen. De wandelingen zijn goed bewegwijzerd en het grootste deel gaat over goed gebaande paden. De ezels zijn zachtaardig en volgzaam, want Céline heeft ze zelf met geduld en respect opgevoed. Ze heeft samen met hen de wandelingen getest - de ezels zijn de professionals van de wandeltrektocht.

Vijfdaagse ezeltocht door de Brionnais
Dag 1: Je verlaat de beschaving om van de rust en de natuur te gaan genieten. Voor het grootste deel lopen jullie over goed gebaande paden en je doorkruist grote loofbossen. Aan het begin van de tocht wachten enkele lichte hoogteverschillen maar die zijn goed voor de kuiten! De eerste overnachting is in Saint Julien de Jonzy.
Dag 2: Jullie vervolgen je weg over goedgebaande paden door het vriendelijke heuvellandschap en door verkoelende bossen. Je komt voorbij het dorpje Briant, dat Klein Zwitserland in de Brionnais wordt genoemd omdat het te midden van vele heuvels en dalen ligt. Het dorpje met zijn 12e eeuwse kerktoren ligt op een bult boven de vallei van de Baleine. Overal rondom zie je de verschillende huizen en boerderijen in het landschap.
Dag 3: Jullie wandelen nu door het hart van de Brionnais met haar typerende kenmerken: kleine holle weggetjes en paden tussen de hagen met gering hoogteverschil. Droom weg in dit lieflijke landschap en laat je meevoeren door de rustige tred van de ezel. Jullie kunnen de boerderij: “bois bouton” bezoeken, waar je alles te weten kan komen over boerderijdieren (leuk voor kinderen).
dag 4: Deze dag is gewijd aan het Romaanse erfgoed van de Brionnais. De wandeling leidt langs kleine verborgen kapelletjes naar het dorp Semur en Brionnais. Dit dorp heeft het predikaat: mooiste dorp van Frankrijk. Het dorp, oorspronkelijk een fort uit de negende eeuw met bijzondere bouwwerken zoals de Romaanse kerk Saint Hilaire en het kasteel Saint Hugues, ligt op een vooruitstekende heuveltop, die uitkijkt over de vallei van de Loire.
Dag 5: Jullie lopen op het jaagpad van het kanaal dat evenwijdig loopt aan de Loire. Vroeger liepen hier ezels die een aanmerkelijk minder prettig leven hadden dan onze reisgenoten, die alleen jullie bagage hoeven te dragen. Vroeger moesten de ezels de zware vrachtschuiten trekken. Geniet van de rust over deze laatste vijf kilometer tot jullie aan de oevers van de Loire komen, waar je kunt zwemmen. Een gemakkelijk en rustig traject.

Ezelverhuurder
Celine is de organisator van de ezeltochten in het zuiden van de Bourgognestreek. Behalve dat ze voor haar ezels zorgt en wandelaars de mooiste plekken in de Brionnais laat zien, runt Celine een uitgestrekte boomgaard. Op biologische wijze verbouwt Celine hier appels, peren en druiven. Verder ontvangt zij de gasten in haar gezellige b&b en is er een gite te huur. Vanuit de gite is het ook mogelijk dagtochten te maken met de ezel.
Ezeltjetrekje koos de vijfdaagse tocht uit voor dit arrangement, maar je kunnen natuurlijk ook drie of vier dagen of een week op ezeltrektocht. Dat verandert uiteraard wel de prijzen.
Zwaarte licht: Je hoeft niet een top wandelconditie te hebben voor deze tocht, maar je moet wel al langere wandelingen hebben gemaakt (10 km). Dat geldt ook voor de kinderen; ze moeten wel al eerder hebben gewandeld. De routes zijn niet extreem lang: 10 tot 14 km. Genoeg water meenemen voor onderweg is altijd noodzaak! De waterflessen kunnen in de ezeltassen.

Ezelhandleiding
Vóór jullie vertrekken op ezeltocht, bespreekt Céline uitgebreid met jullie de route, ze spreekt redelijk Engels. Jullie worden ook ingewijd in de verzorging van je ezel onderweg. Elke ochtend moet de ezel goed geborsteld worden, hoeven uitkrabben en de ezel opzadelen. Verder vertelt Céline jullie ook hoe je zelf de ezel onderweg begeleidt. Met een ezel wandelen betekent dat je één reisgenoot meer hebt, die aanwijzingen en aandacht nodig heeft. Jullie krijgen voor vertrek van Ezeltjetrekje een “Korte Handleiding voor de Ezel”.
Juist vanwege de ‘handleiding voor wandelen met een ezel’ is het belangrijk om de dag vóór jullie ezeltocht te arriveren bij de ezelboerderij: om kennis te maken met jullie ezel en de ezeltocht door te spreken. Céline heeft een chambre d’hote, waar jullie kunnen overnachten, incl diner en ontbijt en picknick voor onderweg.

Overnachtingen
Jullie slapen (en dineren) onderweg in gites en chambres d’hotes. Voor de lunch is het handig voor ieder gezinslid een plastic bakje mee te nemen, waarin verse salades kunnen worden vervoerd die je bij de picknick meekrijgt.
eerste wandeldag : Overnachting Mme Aubard : http://lechalis.blogspot.com/
tweede wandeldag: Overnachting+ontbijt bij madame Jacquette : La Noierie, BRIANT
http://www.brionnais-tourisme.fr/hebergements-en-brionnais-descriptif.php?idl=14&idv=&id=2
derde wandeldag: Mme WYNISTORF—VON ARX, Cherancre
vierde wandeldag : Chambre d’hote la vie en roses Iguerande http://www.lavieenroses.fr/html/home
vijfde wandeldag: terug naar de ezelboerderij met overnachting in de b&b van Céline

Uitrusting:
* De ezel heeft een draagstel – het pakzadel – waar aan weerszijden grote tassen aan hangen. Daarin kunnen jullie een groot deel van je spullen kwijt: flessen water, blikjes drinken, proviand en kleding. De tassen moeten gelijk van gewicht zijn. De ezel mag in totaal niet meer dan 40 kg dragen, inclusief het gewicht van het kind dat af en toe op de rug zit! Het is nodig dat jullie ook een dagrugzak meenemen om zelf de lichtere spullen te dragen.
* Voor alle wandelingen geldt: je moet een wandelkaart (1:25.000 = 1 km is 4 cm) kunnen lezen. Je wandelt op de kaart (en met een – Duitse of Engelse - routebeschrijving), dus pas op dat je niet de verkeerde weg in slaat!
* Jullie krijgen vóór vertrek een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen. Kinderen tot 8 jaar kunnen af en toe op de rug van de ezel meerijden en uitrusten tijdens de wandeling. Het is daarom belangrijk dat je een (fiets-)helm meeneemt voor kinderen die op de rug meerijden.
* Plastic tupperware bakjes zijn handig om mee te nemen om de lunch (salades!) in te vervoeren.
* De hond kan in principe mee, mits hij gehoorzaam is en aan de lijn wordt gehouden. Maar let wel: je hebt dan wéér een extra reisgenoot erbij!

 

Bij volgende lokale organisaties kan u terecht om een ezel uitstap te maken voor een dag, halve dag ....

Un âne en Morvan
Les Aubues
58140 LORMES
Nièvre
Tél: 03 86 22 89 83 / 07 87 23 16 63
http://www.les-escapades-de-stephane.com

Âniers en pays Chatillonnais
Bruno ROGER
Le Village
21400- CHEMIN D'AISEY
Côte d'Or
06.07.60.06.68
http://asin.free.fr/aniers.htm

Bougres d'ânes

la ferme de Putinat
71340 MELAY
Saone-et-Loire
03 85 84 16 70
http://www.bougresdanes.com/

Rando en anes
Hugues et Bernadette CHAPON
480, rte Vallée 71640 MELLECEY
Saone-et-Loire
03 85 48 15 93
06 28 01 02 90
chaponh@aol.com
http://rando-en-ane.fr/


Les Calèches de St Aubin
4, rue de la Perrière
89110 Saint Aubin Château Neuf
Yonne
03 86 73 63 93
06 83 23 83 69
http://lamaisongalop.jimdo.com/anes-de-randonnée
Bougresdane@aol.com

Anes de la Beue – Ferme de la Beue
Ghislaine Rousseau
Chemin de la Beue
PN 122
58640 - Varennes-Vauzelles
France
+33 3 86 38 27 13
06.08.16.81.35
http://www.lesanesdelabeue.com/

Les Anes de la Beue

In de regio Bourgogne, in het departement la Nièvre, aan de voordeur van Nevers en op twee passen van het forêt des Bertranges, biedt ezelverhuurbedrijf “les Anes de la Beue” u verschillende formules aan. U kunt kiezen uit een eenvoudige wandeling tot een tocht van verschillende dagen waarbij uw bagage door één of meerdere ezels wordt gedragen.
“Les Anes de la Beue” heeft zich verbonden aan de kwaliteitseisen van “Esprit de Famille de l’Agence Départementale de la Nievre”. Deze organisatie heeft het ontvangen van kinderen met hun familie hoog in het vaandel.. Zie ook: www.nievre-tourisme.com

Wij verheugen ons dan ook u en uw gezin op “ferme de la Beue” welkom te heten.

Op een privépark van 23 ha, kunt u een ludique wandeling met uw gezin van 1½ uur tot 2 uur over 3,5 km gemarkeerde paden maken.
De langere wandelingen, le GR 654 (tocht van Sint Jacobus de Compostella), le GR 3 of de verschillende routes door het forêt des Betranges zullen tegemoet komen aan uw behoefte om even te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen.

U kunt “Les Anes de la Beue” vinden op:

  • 15 minuten van het centrum van Nevers;
  • 2 uur van Parijs via route: A6 tot aan Nemours, vervolgens A77 sortie 33 Varennes-Vauzelles;
  • 1½ uur van Parijs gare du Lyon. Het vervoer van het station Nevers naar onze boerderij kan door ons worden verzorgd.

Contact: Les Anes de la Beue, Ghislaine Rousseau
La Beue, F- 58640 Varennes-Vauzelles
0033 – 3 86 38 27 13 of 0033 608138135

Wij stellen ons voor

Op een domein van 23 hectare, gelegen in een beschermd natuurgebied, is een oude boerderij gerenoveerd, zijn er paadjes aangelegd en voorzien van markering zodat u op een veilige manier het wandelen met een pakezel kan ontdekken.
Het dichtbij gelegen forêt des Bertranges met zijn talrijke paden leent zich voor een wandeltocht van meerdere dagen.

Bij uw aankomst zal Ghislaine Rousseau, verantwoordelijke van ezelverhuurbedrijf “les Anes de la Beue”, u welkom heten en u voorstellen aan haar vrienden met hun lange oren.
In tegenstelling tot de gangbare ideeën dat een ezel dom en koppig is, is een ezel in werkelijkheid intelligent, gedwee, ondeugend, knuffelig en erg aanhankelijk.
Zelfs uw meest onwillige kind zal hij weten mee te voeren met zijn levendigheid.
U reist licht want uw gedweeë en toegewijde vriend draagt uw bagage, uw picknick en eventueel uw jonge kinderen.*

De ezels van la ferme de la Beue zijn ruinen (gecastreerde hengsten). De ezels zijn huisezels afkomstig van het lokale ras le Grand Noir du Berry. Tijdens uw wandeling is de ezel uitgerust met een pakzadel (een pakzadel is een houten frame dat met riemen op de rug van de ezel vastzit) waaraan uw bagage opgehangen kan worden en waarop incidenteel uw jonge kinderen kunnen zitten.
Voor uw vertrek zult u de behoeften van uw nieuwe vriend leren kennen en hoe u zijn uitrusting moet gebruiken.

Een idee zou kunnen zijn om de verjaardag van uw kinderen in gezelschap van onze vrienden te komen vieren.

* kinderen op de rug van de ezel staan onder enige en algehele verantwoordelijkheid van de begeleidende volwassenen.

De ezelboetiek

Tijdens uw bezoek kunt u in onze ezelwinkel “le Mag’asin” de volgende produkten vinden:

  • Cosmetische produkten op basis van ezelinnenmelk (zeep, vochtinbrengende crême, body-milk)
  • Verschillende soeveniers en houten speelgoed en spelletjes rondom het thema van onze vrienden met de lange oren, gemaakt door lokale kunstenaars.Ezelinnenmelk

Waarom zeep van ezelinnenmelk gebruiken?
Al sinds mensenheugenis is ezelinnenmelk beroemd om haar medicinale eigenschappen, cosmetica en voeding.
Rijk aan vitamine C en meer vitamine E dan koemelk bevattend, bevat ezelinnenmelk eveneens vitaminen A, B1, B12, ijzer, zink, magnesium, minerale zouten en retinol die allemaal essentieel zijn bij het herstellen van de cellen.
De produktie van ezelinnenmelk is zeldzaam in Europa. Voor het houden van een ezelinnenmelkerij heeft men noodzakelijke kennis en speciale know-how nodig.
Het melken gebeurt met de hand, 3x per dag in het bijzijn van het veulen want zonder hem zal de ezelin geen melk geven waarbij per dag 2 liter melk wordt verkregen. (Een koe levert 30 liter melk per dag.)
Het maken van zeep is ambachtelijk werk. Zeep wordt gemaakt met verse melk van ezelinnen die zijn opgegroeid op de boerderij. Deze zeep bevat exeptionele cosmetische eigenschappen. Het wordt bijzonder gewaardeerd door personen met een gevoelige en snel geirriteerde huid. Ezelinnenmelk maakt de huid glad, zacht en stevig.
Probeer het eens!   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers