Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Vézelay met de basiliek van St Madeleine

Historiek.

Vézelay (goed 500 inwoners) is een Franse gemeente in het departement Yonne. Het dorp ligt aan de rive la Cure en is gebouwd tegen de 300m hoge heuvel, la colline Eternelle, met bovenop de basiliek van Vézelay, de abdijkerk Sainte-Madeleine, een bouwwerk uit de 11e eeuw.

Behalve La Madeleine, op de heuvel, staat hier ook het kerkje van Saint-Père aan de voet van de heuvel.

Rond 860 stichtte Girard de Roussillon, graaf van Vienne en regent van de Provence, samen met zijn vrouw Berthe aan de voet van de heuvel - waar nu St. Père-sous-Vézelay ligt - een Benedictinessenklooster. In 873 werd dit klooster volledig verwoest door de Noormannen. Na deze gebeurtenis werd snel een nieuw klooster gebouwd, maar nu, beter verdedigbaar boven op de heuvel, waarna Benedictijnen de plaats innamen van de nonnen.
De legende wil dat in die tijd het gebeente van Maria Magdalena naar Bourgondië is overgebracht. Haar verering begon evenwel pas rond 1050. Op dat moment hadden zich al monniken op de top van de berg gevestigd. De toevloed van pelgrims was groot en de oude kerk werd al snel te klein. Abt Artaud begon in 1096 met de bouw van een nieuwe kerk en reeds in 1104 kon het koor worden gewijd. Intussen was rond de kerk een relatief grote nederzetting ontstaan, die op haar hoogtepunt 15.000 inwoners telde. De belastingdruk, inherent aan nieuwbouw van kerken, veroorzaakte in 1106 een opstand, waarbij Artaud werd vermoord. De bouw van de kerk viel stil, maar de opstanden bleven voortduren tot het klooster in 1162 van de Paus de volledige onafhankelijkheid van Cluny verkreeg. De abdijkerk werd een begeerde laatste pleister- en verzamelplaats vooraleer de lange tocht naar Santiago de Compostella aan te vatten. In 1120 vond een grote ramp plaats: Meer dan duizend pelgrims vonden de dood toen de kerk in vlammen opging. (Nog steeds is deze dag een toeristische topdag). De nieuwbouw, waarmee meteen werd begonnen, vorderde snel: In 1140 was het schip voltooid, in 1150 de voorkant van de westkant, in 1185 het gotisch koor (door de afgebrande crypte in 1165).

Na de verbouwing van de westgevel van de voorkerk in gotische stijl in het midden van de 13e eeuw, bleef de abdijkerk een aantal eeuwen onaangeroerd. In 1538 werd het klooster geseculariseerd en de kerk parochiekerk. Deze statusvermindering had wel het gunstige resultaat dat de 'beeldenstorm’ tijdens de Franse Revolutie hier beperkt bleef tot een deel van de westgevel. In 1834 trof de schrijver Prosper Mérimée in zijn functie van staatsambtenaar voor historische bouwwerken een kerk aan die op instorten stond. Zijn verzoeken aan het parlement om deze 'colline inspirée' te redden van de ondergang werden gehonoreerd. Voor de restauratiearchitect Viollet-le-Duc was de herbouw (1840-1859) een doorbraak van internationale erkenning, al werd zijn meesterschap pas veel later volledig erkend. Na de restauratie werden de 'relieken van de heilige' weer in de kerk ondergebracht en konden de bedevaarten, nu geleid door de franciscanen, hervat worden. Nu leven er weer monniken in de 20ste-eeuwse nieuwbouw.

 

Kruistochten.

Vézelay is het toneel geweest van historisch belangrijke massabijeenkomsten. Zo predikte Bernard van Clairvaux er in 1146 de 2de kruistocht. Onder meer Eleonora van Aquitanië heeft in de Kathedraal van Vézelay haar diensten aangeboden, nadat ze als amazone op een wit paard het stadje was binnengetreden. In 1166 verbleef Thomas Becket in Vézelay in ballingschap. In 1190 genoot Vézelay het startschot van de derde kruistocht, met koning Philippe-Auguste en Richard Leeuwenhart aan het hoofd. In 1217 stichtte broeder Pacifique uit naam van Franciscus van Assisi in dit dorp het eerste franciscaner klooster op Frans grondgebied. Het stadje werd zo een rendez-vous voor koningen, ridders, bisschoppen, abten en pelgrims.
Ook de volgende kruistochten, in 1248 en 1270, onder leiding van Lodewijk IX de Heilige, vertrokken vanuit Vézelay.

Bezoeken.

Een bezoek aan Vézelay is niet afgerond zonder een rondgang rond de basiliek met op de lange rij de gotische luchtbogen. Vanaf het Terrasse du Château, achter de kerk, kijken we neer op het dal van de Cure en het noordelijk deel van de Morvan. Langs beide kanten van de heuvel lopen de 12e eeuwse stadswallen. Linksonder is tegen de flank een pittoreske ommuurde begraafplaats opgebouwd. Er zijn enkele stadspoorten: Porte Neuve (14e/16e eeuw; stenen tafel met jakobsschelp), Tour Rouge, Tour des Ursulines en Porte Ste. Croix. Een zijpad vanaf deze laatste toren daalt af naar de Chapelle de Ste. Croix, de plek waar Bernardus van Clairvaux zijn oproep tot de kruistocht deed.

Per jaar bezoeken ongeveer 700.000 toeristen of pelgrims Vézelay. Hoogtijdagen zijn: Pasen, Pinksteren, 14 juli, 22 juli en 15 augustus. Een bijzonder schouwspel is op 24 juni, de feestdag van St. Jan de Doper, als de zon op het middaguur het zonlicht in het middenpad een lichtspoor vormt.

 

 

 


   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers