Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Montbard met de abdij van Fontenay - Abbaye de Fontenay

De Abdij van Fontenay is een voormalige cisterciënzer abdij in Bourgondië, in de gemeente Montbard. De abdij is gesticht in 1118 door Bernard van Clairvaux, het is één van de eerste dochterkloosters van Cîteaux. Hij richt een kleine kloostergemeenschap op, onder toezicht van zijn oom, op een perceel in het dichte bos in het hart van een vallei van bossen en vijvers. De cisterciënzer orde bevordert ascetisme, liturgische strengheid, en benadrukt het belang van het werk. Het succes ervan zal snel doordringen en de oprichting van menig nieuwe abdij teweegbrengen.

Zwaar werk van ontbossen en draineren zijn noodzakelijk. In Fontenay, net als in Cîteaux, Clairvaux, Bellevaux en Clairefontaine, vestigen de cisterciënzers zich in het midden van de natuur, op open stukken of in diepe valleien. Ze tonen hun vermogen om te gaan met een vijandige omgeving en die te temmen en het landschap om te vormen zodat dit in hun levensonderhoud kan helpen voorzien.

De abdij wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de 12e-eeuwse cisterciënzer bouwkunst, waar volledige afzondering mogelijk was door de architectuur en de ligging in een afgelegen en groene vallei. Deze abdij is vernoemd naar de fonteinen die haar tuinen versieren.

Het is één van de eerste dochterkloosters van Cîteaux. De meeste gebouwen van deze abdij stammen uit de twaalfde eeuw. De abdij is in overeenstemming met het gedachtegoed van de cisterciënzers. De cisterciënzer orde stelde de regel van Sint Benedictus centraal. Dit had tot gevolg dat armoede en eenzaamheid onderdeel uitmaakten van het leven van deze monniken. Benedictus zijn lijfspreuk was ‘ora et labora’, (gebed en arbeid). De ascetisch levenswijze van de cisterciënzers vertaalt zich in sobere gebouwen. Architectuur behoorde voor deze orde vooral praktisch te zijn, waarbij schoonheid gezocht werd in onderlinge verhoudingen in plaats van toeters en bellen. Eveneens moesten de kloosters volgens Sint-Bernardus zelfvoorzienend zijn.

In de abdij van Fontenay ging het vrij voorspoedig tot de zestiende eeuw. In deze periode begonnen de religieuze oorlogen. Eveneens werd de abt niet meer benoemd door de monniken, maar door de koning. Geldelijk gewin werd hierdoor belangrijk en het gedachtegoed van Benedictus werd opzij geschoven. Een neergaand proces was toen ingezet. Ten tijde van Franse Revolutie woonden er nog maar twaalf monniken terwijl in de hoogtijdagen er meer dan 200 monniken verbleven. In 1906 kocht Raymond de Montgolfierde de voormalige abdij van de staat. Hij begon aan een restauratieproject. In 1981 is de abdij op de Lijst van werelderfgoed van de Unesco geplaatst.

Hier zijn de meeste van de gebouwen en de kamers van de abdij in opmerkelijk staat bewaard gebleven: de kerk, het klooster, de kapittelzaal, de monnikenzaal, de opwarmingszaal, de ziekenboeg, de smidse, het huis der abten, de duiventil, de herberg, de bakkerij, het poortgebouw en de tuin ... Met zijn eenvoudige architectuur, ontdaan van alle franjes, illustreert deze abdij op prachtige wijze de ideale manier van het zelfbedruipend werken van de vroege cisterciënzer monniken.

Wat het meest opvalt is, na binnenkomst door het poortgebouw, de abdijkerk in romaanse stijl uit de tijd van de stichter zelf, gebouwd dankzij de giften van de bisschop van Norwich die hier schuilde voor zijn belagers, en ingewijd in 1147 door paus Eugenius III. De indrukwekkende soberheid, die Sint-Bernardus sterk benadrukte in zijn aanscherping van de kloosterregel van Benedictus van Nursia, typeert de kerk. Zeker wanneer de zon op de witte muren weerkaatst, lijkt de kerk, ondanks de bescheiden afmetingen (66 meter lang en 30 meter breed), enorm groot en overdonderend. Het grondplan van de kerk volgt het vaste patroon van de cisterciënzer bouwkunst.

Elk jaar komen meer dan 120.000 bezoekers uit de hele wereld dit uitzonderlijke geheel bewonderen.

 


   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers