Verhuur
Vakantiewoningen
- Nièvre
- Saône-et-Loire
- Yonne
- Côte-d'Or

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Hotels wereldwijd

TGV
Vliegtickets
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Chambres d'Hôtes
Logeren bij
- Vlamingen
- Nederlanders

Bourgogne
Meren - Les Lacs
Canal du Nivernais
Morvan
Watervallen
Watersporten
Musea
Markten
Steden en dorpen

Provence
Vakantiewoningen

Diverse
sitemap
e-mail

Artikelen
Waterrecreatie
Lac de Pannecière
Lac des Settons
Lac St Agnan
Lac de Chaumeçon
Kanaal van Nivernais
Waterval van Gouloux
Waterval van Narvau
Vaarvakanties
Rondvaarten
Watersport
Rafting - Raft
Hydrospeed
Sport
Paintball
Quad
Paardrijden
Fietsen
Avontuur - Adrenaline
Skydiving
Paramotor
Elastiekspringen
Fomule 1 - Motorace
Deltavliegen
Ontspanning
Ezeltochten
Huifkartochten
Wandeltochten
Wandelreizen
Luchtsport - In de lucht
Bungeespringen
Helikopter vlucht
Ballonvaart
Parachutespringen
Parapente
Sportvliegtuigen
ULM vluchten
Zweefvliegen
Leuk met de kinderen
Guédelon
Wandelen met ezel
Huifkar uitstappen
Rondvaarten
Kastelen - Burchten
Chateau de Corbelin
Palais Ducal de Nevers
Abdijen - Basilieken
Abdij van Cluny
Basilique Ste Madeleine
Abdij van Fontenay
Abdij van Pontigny
Museums
Bibracte
Hospice de Beaune
Guédelon
Unesco Werelderfgoed
Abbaye de Fontenay
Basiliek van Vezelay
Steden en Dorpen
Cluny
Beaune
Magny-Cours - F1
Vézelay
Montbard
Treigny
Pontigny

Cluny en de abdij van Cluny - Abbaye de Cluny

Cluny is nu maar een klein plaatsje met circa 5000 inwoners. Toch was hier ooit een centrum van geestelijke macht gevestigd, bijna zo belangrijk als Rome.
Hier stond eens de grootste christelijk Romaanse kerk. Gedurende 3 eeuwen was dit centrum een geestelijke inspiratie en raadgevende bron voor vele gelovigen, waaronder zeer belangrijke koningen. Nu is het stadje met zijn historische, maar dikwijls ernstig beschadigde gebouwen, nog steeds een bezoek waard. In het oude centrum van Cluny staan enkele huizen in romaanse stijl.

De beweging van Cluny.

Cluny is bekend geworden vanwege de orde van Cluny, die in de Middeleeuwen een zeer grote invloed had op het religieuze, politieke en artistieke leven in West-Europa. Het benedictijnenklooster, de abdij van Cluny, werd gesticht in 909 of 910, en was het middelpunt van een machtige kloosterhervormingsbeweging. Het klooster kwam rechtstreeks onder toezicht van de paus; zo was men onafhankelijk van zowel de wereldlijke machthebbers als de bisschoppen. Het geheel was een nieuwe vorm van vroomheid doordat men zich hield aan de gedachten van Benedictus van Nursia. Volgens de overlevering was het Odilo van Cluny, abt van Cluny, die in 998 besloot dat de overleden gelovigen herdacht moesten worden. Hij was daarmee de grondlegger van het kerkelijke feest van Allerzielen, dat echter pas in de 14e eeuw in de gehele Latijnse Kerk werd ingevoerd.

De abdij.

De abdij werd in 909 of 910 gesticht door Willem I van Aquitanië, hertog van Aquitanië en graaf van Mâcon, bijgenaamd Willem de Vrome. Deze Willem vroeg de abt Berno (850-927) van het klooster van Baume, nabij Besançon, om advies bij de stichting van een kleine abdij, waar twaalf monniken in zouden treden. Dit werd de abdij van Cluny. Uniek is dat Willem als stichter afzag van al zijn rechten, die hem volgens het toen populaire eigenkerkenwezen toevielen. Volgens de stichtingsoorkonde stond de abdij slechts onder de bescherming van de paus (exemptie). Deze beperkte voogdij werd pas achteraf door de pausen aanvaard, maar hierdoor kon Cluny op een verregaande autonomie rekenen. De Romana libertas, Romeinse vrijheid, gaf het klooster een groot prestige. De monniken zouden de leer van St. Benedictus volgen.

De bouw vorderde langzaam, omdat er weinig financiën ter beschikking waren. Maar toch was de eerste kapel Cluny I in 927 klaar. Daarnaast waren er voor de kloostergemeenschap nog wat eenvoudige gebouwen.
Na de dood van Bernon volgden gedurende 2 eeuwen een aantal belangrijke abten hem op. Allen kwamen uit rijke families, zodat zij veel bijdroegen aan de rijkdom van het klooster en hun onafhankelijkheid. In 981 zegende abt Mayeul de tweede kerk Cluny II in.

Door zijn organisatie, intellectuele en artistieke uitstraling werd Cluny het middelpunt van een groot aantal abdijen en priorijen. Inmiddels telde de gemeenschap ten tijde van abt Mayeul al circa 200 monniken.
In 1049 wordt St. Hugo van Semur de zesde abt van Cluny en bereikt de orde haar hoogtepunt. Een groot aantal onafhankelijke abdijen is inmiddels verbonden met Cluny. Meer dan 200 kloosters en 10.000 monniken maken dan deel uit van Cluny. In 1088 begint St. Hugo dan met de bouw van de Grote Kerk Cluny III. Deze bouw vergt circa 50 jaar. In 1130 bezoekt Paus Gregorius VII de abdij van de Benedictijner monniken. Dankzij de toenemende welvaart van het klooster konden het klooster en de kloosterkerk steeds weer worden verfraaid en vergroot. Dit heeft er toe geleid dat in Cluny achtereenvolgens drie kerken hebben gestaan die steeds moesten wijken voor hun opvolger. De laatste kerk was een zeer grootse kerk, een van de mooiste bouwwerken uit die tijd. Het schip van de kerk had aan beide zijden twee zijbeuken. Aan de kruising was het koor verbonden met een kooromgang, waarbij om de kooromgang vijf kooromgangkapellen waren gebouwd. Bovenop de kerk waren acht torens gebouwd, twee boven de narthex, een vieringtoren, twee torens boven de beide transepten, twee kleine torens naast de zijbeuken en de transepten en een toren boven het koor. De hele kerk was rijkelijk versierd.

In de 15e eeuw komt de abdij onder bescherming van de Franse koning, die zelf de abten benoemt. De onafhankelijkheid verdwijnt dus en dit is het begin van de neergang. Ook breken er godsdienstoorlogen uit. De kloosterbevolking neemt snel af. Toch herbouwt Dom Dathose in 1750 een groot gedeelte van het klooster. De kruisgang en de kloosterlijke gebouwen zijn nu nog te zien. De oude kerk Cluny II en het marmeren klooster uit de 10e eeuw worden afgebroken.

In 1789 breekt de Franse revolutie uit. De abdijgebouwen van de abdij van Cluny werden tussen 1798 en 1823 grotendeels gesloopt. Van de kloosterkerk is alleen het transept met twee torens over. Het Musée d’Art et d’Archéologie is gevestigd in de voormalige abtswoning en heeft een collectie met overblijfselen van de abdij, waaronder sculpturen en architectonische elementen.

De weinige monniken die nog in Cluny verblijven verdwijnen nu. De unieke bibliotheek wordt geplunderd en kostbare banden verdwijnen in de haarden van de omwonende dorpelingen. Een handelaar uit Macon koopt de kerk en sloopt hem. Een gedeelte van het huidige stadje Cluny is gebouwd van het puin van de kerk.
Gelukkig is niet alles afgebroken. De zuidelijke arm van de grote dwarsbeuk van de Grote kerk is niet afgebroken. De kerk zelf was ongeveer 10 keer zo groot als deze dwarsbeuk. U heeft nu enigszins een idee van de afmetingen van de kerk. De dwarsbeuk werd gebouwd in 1100. Het koor was al in 1095 ingewijd. De bouw van de 5 hoofdbeuken en de westelijke voorgevel werd in 1135 beëindigd. Gelukkig zijn er vele tekeningen, een maquette en diverse restanten bewaard gebleven.

Hieronder treft u een link aan naar een 3D-film waarin de abdijkerk getoond wordt zoals ze er zou hebben uitgezien.
http://www.lavie.fr/culture/expositions/major-ecclesia-la-3d-vient-en-renfort-de-l-abbaye-de-cluny-16-05-2012-27638_33.php

 

 

 

 

 


   

 

   

 

   

 

BOURGOGNE - BOURGONDIË

Vakantiewoningen - B&B - Gastenkamers